Change language: English

Een fotoverslag van een ronde over het oude Circuit Zandvoort. Ik laat je zien wat nog over is van het oorspronkelijke circuit, en waar het oude circuit ooit was…

Oude Circuit Zandvoort - Originele layout 1948-1972Het oude Circuit Zandvoort zoals het van 1948 t/t 1972 was.

Het nog operationele deel van het oude Circuit Zandvoort

Circuit Zandvoort - Start/FinishWe beginnen onze ronde op start/finish, dat er nog steeds is.
Circuit Zandvoort - Uitgang pits en TarzanbochtDe beroemde Tarzanbocht duikt op…
Circuit Zandvoort - TarzanbochtDe Tarzanbocht van bovenaf gezien.
Circuit Zandvoort - Uitkomen Tarzanbocht richting GerlachbochtVerder richting Gerlachbocht, een uitdagende stijgende bocht waarvan de verkanting afneemt naarmate hij stijgt.
Circuit Zandvoort - HugenholtzbochtDe Hugenholtzbocht gezien vanaf het dak van het pitgebouw.
Circuit Zandvoort - Uikomen Hugenholtzbocht en HunserugNa de Hugenholtzbocht gaat het omhoog de Hunserug op…

Het hergebruikte deel van het oude Circuit Zandvoort

Circuit Zandvoort - Rob Slotemakerbocht

Een blik richting Rob Slotemakerbocht, een bocht die normaal vol gas kan worden genomen, maar waar tegenwoordig een variabele chicane aan “vastgeplakt” zit. De foto is gemaakt tijdens een circuitdag voor motoren toen de chicane werd gebruikt. De chicane ligt precies op de plek waar Rob Slotemaker in 1979 verongelukte.

Onder het zelfde gedeelte in de jaren 90 toen het er verlaten bij lag.Oude Circuit Zandvoort 1998 - De verlaten Rob SlotemakerbochtOude Circuit Zandvoort 1998 - Het verlaten ScheivlakHet Scheivlak was een van de meest uitdagende bochten van het oude Circuit Zandvoort. Op deze foto uit de jaren 90 ligt het er verlaten bij. Maar sinds 1999 is deze prachtige bocht weer in gebruik!
Oude Circuit Zandvoort 1998 - Uitkomen ScheivlakUitkomen Scheivlak.

Het verloren deel van het oude Circuit Zandvoort

Oude Circuit Zandvoort - Aankomen bij de MarlborobochtTot nog toe zag je het deel van het oude Circuit Zandvoort dat er nog is. Vanaf nu volgen we het verloren deel. De foto boven toont de verlaten Marlborobocht eind jaren 90. Dit deel werd in die tijd weleens voor een driftcursus gebruikt. Vandaar de witte vlakken.
De foto beneden toont dezelfde plek anno nu. Het nieuwe circuit buigt hier rechtsaf…

Circuit Zandvoort - Uitkomen Scheivlak en MastersbochtOude Circuit Zandvoort - MarlborobochtHard in de remmen voor de Marlborobocht. Neem het huisje met het rode dak dat boven de vangrails uitsteekt goed in je op. Dat zullen we straks nog een keer tegenkomen…
Circuit Zandvoort - MastersbochtEen blik in tegengestelde richting vanaf de geluidswal die op de plaats van de Marlborobocht ligt.

Zie ook: “De layout van Circuit Zandvoort” en ontdek hoe de baan telkens veranderde.

De golfbaan

Oude Circuit Zandvoort - Dit deel is nu een golfbaanWanneer vanaf dezelfde plaats als de vorige foto de andere kant op kijken zien we een golfbaan. Maar vroeger liep hier het oude Circuit Zandvoort. En kijk eens goed… Daar is het huisje met het rode dak ook weer!
Oude Circuit Zandvoort - Dit deel is nu een golfbaanDe baan liep langs deze bomen…
Oude Circuit Zandvoort - Dit was de tweede knik van het HondenvlakDe tweede knik van het Hondenvlak is nog steeds goed herkenbaar!

Tunnel Oost

Oud Circuit Zandvoort - De beruchte knik voor Tunnel OostWe naderen de beruchte knik voor Tunnel Oost. Onder een foto uit 1998 van dezelfde plaats, toen de baan er nog lag.Oud Circuit Zandvoort - De beruchte knik voor Tunnel Oost in 1998Oud Circuit Zandvoort - De plek waar Roger Williamson in 1973 verongelukteHier de knik voor Tunnel Oost die vooral berucht is vanwege twee dodelijke ongelukken die er plaats vonden. Piers Courage in 1970 en Roger Williamson in 1973.
Oude Circuit Zandvoort - Tunnel Oost tijdens Grand Prix 1978Een blik vanaf Tunnel Oost richting Hondenvlak, boven in 1978 en onder in 2008.
Oud Circuit Zandvoort - De beruchte knik voor Tunnel OostOud Circuit Zandvoort - Tunnel Oost
Na de snelle knik gaat het richting de tunnel…
Oud Circuit Zandvoort - Tunnel OostMaar de tunnel is verdwenen!

Oud Circuit Zandvoort - Tunnel OostHier was vroeger een tunnel onder het circuit door.

Openbare weg

Oud Circuit Zandvoort - Uitkomen Tunnel OostEn hier vervolgde het circuit zich richting het Bos In. Het bos begon feitelijk hier al.
Oude Circuit Zandvoort - Dit deel is nu openbare wegDit deel is nu openbare weg.

Oude Circuit Zandvoort - Dit deel is nu openbare wegIets voorbij de geparkeerde auto’s begon vroeger de snelle rechts links combinatie, het Bos In, die eind 1972 werd omgebouwd tot een chicane, de Panoramabocht. Op deze plaats begint nu het bungalowpark (foto onder).

Oude Circuit Zandvoort - Hier was het Bos In en later de Panoramabocht

Het bungalowpark

Oude Circuit Zandvoort - Overblijfsel van het oorspronkelijke circuit in bungalowparkIn het bungalowpark ligt nog een strookje asfalt van het oorspronkelijke circuit uit 1948!
Oude Circuit Zandvoort - Hier was het Bos In en later de PanoramabochtHier ging het vanuit Bos In/Panoramabocht over de duinen richting Bos Uit.

Oude Circuit Zandvoort - Dit deel is nu een bungalowpark Oude Circuit Zandvoort - Dit deel is nu een bungalowparkOp deze duintop begon de lang gerekte bocht die weer naar het rechte stuk leidde, het Bos Uit.

Overblijfselen van het oude Circuit Zandvoort

Oude Circuit Zandvoort - Overblijfsel van het Bos UitTot eind 2019 lag er nog een stukje asfalt van het Bos Uit op Paddock 3. Maar met de werkzaamheden voor de Formule 1 is dit verdwenen.
Oude Circuit Zandvoort - Overblijfsel van het Bos Uit
Oude Circuit Zandvoort - Overblijfsel van het Bos UitHier kon je, ten opzichte van het horizontale hek, nog duidelijk de verkanting herkennen!
Oude Circuit Zandvoort - Overblijfsel van het Bos UitHier begon vroeger het 1050 m. lange rechte stuk en eindigde het laatste stukje asfalt van het oude circuit, dat nu dus ook weg is.

Oude Circuit Zandvoort - Rechte stukEn hier sloot het nieuwe circuit aan op het “oude” rechte stuk dat nu enkele honderden meters korter is. Sinds 2020 ligt hier de kombochtversie van de Arie Luyendijkbocht.

Oude Circuit Zandvoort - Start/FinishWe eindigen onze ronde over het oude Circuit Zandvoort weer op start/finish.

Zie ook: “De geschiedenis van het Circuit van Zandvoort

© Tekst & foto’s: Herman Liesemeijer – Foto 1978: Rob Soethoudt

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast