Change language: English

Mag dan de Tarzanbocht de bekendste zijn, de bocht waar iedereen die ooit op Zandvoort heeft gereden het altijd over heeft is het ScheivlakDe sprint over de Hunserug, vol gas door de Rob Slotemakerbocht omhoog. Het korte aanremmen bovenop de duintop en dan met hoge snelheid het Scheivlak in met haar hoogteverschillen. Dat alles maakt dit tot één van de mooiste stukjes racebaan ter wereld!

Het Scheivlak in de beginjaren van Circuit Zandvoort

Het Scheivlak maakt al sinds de opening in 1948 deel uit van het Zandvoortse parcours. Het dankt zijn naam aan het feit dat hier vroeger de grens was tussen de openbare duinen en die van jonkheer Quarles van Ufford. Zie ook het artikel “Namen bochten Circuit Zandvoort“. De layout van de bocht is nooit gewijzigd, alleen de uitloopstrook is met de jaren steeds wat groter geworden.

Scheivlak Circuit Zandvoort jaren 60Het Scheivlak in de jaren 60.

Het verlaten Scheivlak tijdens de jaren negentig

Toen in 1989 het interim-circuit in gebruik was genomen lag het gedeelte met het Scheivlak er eenzaam en verlaten bij. Vele jaren van onzekerheid volgden. Er lagen plannen om dit deel weer in het circuit op te nemen, doch er was veel tegenwerking. Pas in 1999, toen eindelijk het verlengde circuit werd geopend, was het Scheivlak weer in oude glorie hersteld (Zie ook het artikel “De layout van circuit Zandvoort“).

Scheivlak Circuit Zandvoort jaren 90Gedurende de jaren 90 lag dit deel van het circuit er verlaten bij…

In ere hersteld!

In de tweede helft van de jaren 90 werden de plannen voor de verlenging van het circuit (van het 2,5 km korte interim-circuit weer naar ruim 4 kilometer) definitief vastgesteld. Enkele ingenieurs kwamen toen met het idee om het Scheivlak af te graven. Hierdoor zouden er minder hoge geluidswallen nodig zijn.

Doch de toenmalige circuitdirectie vond dat het oorspronkelijke karakter van deze bocht niet aangetast mocht worden (bravo!). Hierdoor is de layout van dit deel van het circuit nog exact hetzelfde is als in 1948.

Scheivlak Circuit ZandvoortEn zo ligt de bocht er vandaag de dag bij.


Actie in het Scheivlak tijdens de Paasraces van 2016

© Tekst: Herman Liesemeijer Foto’s: Vera Lodder (Foto uit jaren 60) en Herman Liesemeijer

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast