Change language: English

De Marlborobocht was de chicane die vanaf 1980 de snelheid op het destijds omstreden snelle gedeelte achter op het circuit van Zandvoort moest terug brengen. Oorspronkelijk lag op deze plaats een snelle combinatie van een linker en een rechter knik, het Hondenvlak. De chicane werd tussen de beide knikken aangebracht, hierbij werden de knikken ook wat flauwer gemaakt. Sinds 1989 is dit deel van het circuit niet meer in gebruik…

Het ontstaan van de Marlborobocht

Kort voor de Grand Prix van 1979 eisten de Formule 1-bazen dat de snelle combinatie Hondenvlak langzamer gemaakt zou worden. Als noodoplossing werd een tijdelijke chicane aangelegd, als voorloper van de latere Marlborobocht.

Circuit Zandvoort 1979 - Aanleg tijdelijke chicaneDe aanleg van de tijdelijke chicane voor de Dutch Grand Prix van 1979

De chicane was tijdelijk omdat voor de race geen bouwvergunning meer kon worden afgegeven. Bij de gratie mocht de baan tijdelijk worden gewijzigd, om deze na de Grand Prix weer in de oude staat te brengen!

Vanwege het geïmproviseerde karakter van de bocht pakte hij ook nog eens te snel uit waardoor hij nauwelijks effect sorteerde. Na een paar rondes wisten de meeste rijders de bocht vol gas te nemen en ging het nog even snel als voorheen. Voor de Grand Prix van 1980 lag er een permanente chicane die wel vertraagde. De Marlborobocht.

Circuit Zandvoort jaren 90 - De verlaten MarlborobochtDe Marlborobocht in de jaren 90 toen deze er verlaten bij lag.Circuit Zandvoort eind 1998 - De verlaten Marlborobocht vlak voor de sloopDe laatste dagen van de Marlborobocht. Deze foto is eind 1998 genomen tijdens de werkzaamheden aan het nieuwe circuit.

De Mastersbocht

Met de opening van het interim-circuit in 1989 (Zie ook: Layout Circuit Zandvoort) werd het gedeelte met de Marlborobocht niet meer gebruikt.

Maar toen in 1999 de verlenging van het circuit naar 4,2 km was voltooid werd de bocht die naar het nieuwe gedeelte leidde, en even voor de oude Marlborobocht lag, ook Marlborobocht genoemd. Toen in 2005 de tabaksreclame verboden werd, werd deze bocht omgedoopt tot Masterbocht. Dit was een verwijzing naar het jaarlijkse Formule 3 evenement de Marlboro Masters.

Circuit Zandvoort 1999 - Uitkomen Scheivlak richting nieuwe MarlborobochtDe geluidswal op de achtergrond ligt op de plaats van de oude Marlborobocht. Waar de baan nu rechtsaf buigt begint het nieuwe gedeelte.Circuit Zandvoort - MastersbochtDe Mastersbocht gezien vanaf de geluidswal op de plaats waar de oude Marlborobocht lag.De golfbaan op de plek van het oude circuit van ZandvoortHet ooit zo omstreden snelle gedeelte is nu een golfbaan. Let op het huisje met het rode dak achter de bomen, datzelfde huisje is ook te zien op de foto van de Marlborobocht in de jaren 90! Ook de flats op de achtergrond zie je op de oude foto’s terug.

© Tekst: Herman Liesemeijer  Fotos: Herman Liesemeijer & Rob Petersen (Aanleg tijdelijke chicane 1979)

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast