Change language: English

De Panoramabocht was de chicane op het oude gedeelte van Circuit Zandvoort die eind 1972 werd aangelegd in het kader van de grote renovatie voor de Formule 1 Grand Prix van Nederland van 1973. Het was een van de vele veiligheidseisen die werden gesteld aan het doorgaan van de Grand Prix.

Het ontstaan van de Panoramabocht

De Panoramabocht verving de bij veel rijders zeer geliefde razendsnelle bochtencombinatie Bos In. Rob Slotemaker kwalificeerde deze snelle rechts-links-combinatie als “the difference between de boy and the man”. Zij die gas terugnamen waren de jongens. Terwijl de mannen er het gas vol op hielden.

Circuit Zandvoort - Bos In 1958Het Bos In in 1958, toen er nog een echt bos was.
Circuit Zandvoort - Bos In 1972Het Bos In in 1972, het laatste jaar van zijn bestaan. Het bos was toen al lang gekapt.

Doch vanwege de hoge snelheid werd het Bos In te gevaarlijk bevonden. De geliefde Big-Balls-Bocht moest uit het parcours voor de Grand Prix van 1973. Een chicane moest voortaan op dit deel van de baan de snelheid omlaag brengen.

Circuit Zandvoort - Aanleg Panoramabocht 1972Hier wordt het Bos In omgebouwd tot Panoramabocht.Circuit Zandvoort - Rob Slotemaker in de Panoramabocht in 1974Hier Rob Slotemaker dwars door de Panoramabocht in 1974.Circuit Zandvoort - Panoramabocht 1980Zoals nu de Hans Ernstbocht een geliefd punt is bij het publiek vanwege de spectaculaire uitremacties, die vaak mis gaan, was dat destijds de Panoramabocht.

Het einde van een chicane…

Circuit Zandvoort - Panoramabocht 1998

Nadat in juli 1989 het interim-circuit in gebruik was genomen werd op de plaats van de Panoramabocht en het Bos Uit een bungalowpark gebouwd. Bovenstaande foto uit 1998 laat zien hoe de baan toen vlak voor de Panoramabocht, de kerbstones lagen er nog, ophield.

De doorlopende asfaltweg is een later aangelegde aansluiting omdat dit deel destijds als woonwagenkamp werd gebruikt. Eind 2003 zijn de laatste stukken van het oude gedeelte opgeruimd. Inmiddels is alles nu volgebouwd! Zie ook: Een ronde over het oude circuit van Zandvoort.

Oud Circuit Zandvoort - Bungalowpark op de plek van de PanoramabochtHier was ooit de Panoramabocht…

© Tekst: Herman Liesemeijer
Foto’s: Rob Petersen (voor 1989) en Herman Liesemeijer (vanaf 1989)

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast