Change language: English

Een ronde over het stratencircuit van Zandvoort. De Nederlandse badplaats Zandvoort is vooral bekend vanwege het permanente circuit. Maar daarvoor werd er geracet op een stratencircuit. In deze fotoreportage laat ik je zien hoe het oude parcours liep…

Kaartje van het stratencircuit van Zandvoort

Het stratencircuit van Zandvoort anno nu

Het stratencircuit van Zandvoort – Start/Finish van LennepwegWe beginnen onze ronde over het oude stratencircuit van Zandvoort op Start/Finish aan de Van Lennepweg.Het stratencircuit van Zandvoort – MinirotondeHier was vroeger een knik naar rechts, nu een minirotonde.Het stratencircuit van Zandvoort – Van LennepwegHet stratencircuit van Zandvoort – Nicolaas BeetslaanWe gaan rechtsaf de Nicolaas Beetslaan in.Het stratencircuit van Zandvoort – Nicolaas Beetslaan Het stratencircuit van Zandvoort – Nicolaas BeetslaanDoor de knik.
Het stratencircuit van Zandvoort – Nicolaas BeetslaanDe huidige Nicolaas Beetslaan maakte eigenlijk geen deel uit van het parcours maar was een ventweg, rechts hiervan lag een asfaltbaan (waar nu de voortuinen van de huizen zijn) waar men destijds gebruik van maakte (zie foto onder).Het stratencircuit van Zandvoort – Nicolaas BeetslaanHet stratencircuit van Zandvoort – VondellaanAan het einde rechtsaf de Vondellaan in.Het stratencircuit van Zandvoort – Vondellaan

De kruising

Een markant punt op het oude stratencircuit van Zandvoort was de kruising van de Van Lennepweg met de Vondellaan. Hier reed men destijds vanuit twee richtingen recht op elkaar af. De scheiding tussen beide delen bestond uit strobalen…

Zie voor de geschiedenis van dit stratencircuit het artikel: “Zandvoort Stratencircuit – De geschiedenis“.

Het stratencircuit van Zandvoort – Kruising Vondellaan/Van LennepwegWe naderen de kruising Van Lennepweg/Vondellaan…Stratencircuit Zandvoort 1939Vanaf de tribune zie je dezelfde kruising in 1939.Het stratencircuit van Zandvoort – Kruising Vondellaan/Van LennepwegLinksaf de Van Lennepweg weer in, maar nu gaan we de andere kant op.Het stratencircuit van Zandvoort – Van LennepwegWe gaan naar boven, over één van de twee “langere” rechte stukken van het stratencircuit van Zandvoort.Het stratencircuit van Zandvoort – Van Lennepweg Het stratencircuit van Zandvoort – Van LennepwegIn de remmen voor de bocht aan het einde van het rechte stuk…Het stratencircuit van Zandvoort – Van LennepwegHet stratencircuit van Zandvoort – Burgemeester van AlphenstraatEn hier is weer een ander recht stuk dat iets korter is dan het vorige.
Het stratencircuit van Zandvoort – Burgemeester van AlphenstraatDit deel, de Burg. van Alphenstraat, maakte eigenlijk geen deel uit van het parcours van 1939. Op deze plaats, iets meer naar de links, lag destijds de Dr. John Metzgerstraat.
Het stratencircuit van Zandvoort – Burgemeester van Alphenstraat en VondellaanRechtsaf het nu doodlopende deel van de Vondellaan in, het grote gebouw is van de nieuwe slipschool van Rob Slotemaker.Het stratencircuit van Zandvoort – VondellaanWe rijden hier de Vondellaan in, links zien we de de toegang naar Paddock 3 van Circuit Park Zandvoort.Het stratencircuit van Zandvoort – VondellaanHier loopt de Vondellaan tegenwoordig dood.

Een rit door het bungalowpark…

In 1989 werd een deel van het permanente circuit door de gemeente verkocht om er een bungalowpark te bouwen. Hierbij werd ook een deel uit het oude stratencircuit van Zandvoort “gehakt”.

Zie voor meer informatie over deze verkoop het artikel: “Circuit Zandvoort – De geschiedenis“.

Het stratencircuit van Zandvoort – VondellaanHier liep de Vondellaan oorspronkelijk door. Tegenwoordig is dit een bungalowpark.Het stratencircuit van Zandvoort – VondellaanDit pad in het bungalowpark volgt nog de route van het verloren deel van de Vondellaan.Het stratencircuit van Zandvoort – VondellaanHet stratencircuit van Zandvoort – VondellaanHet stratencircuit van Zandvoort – VondellaanHier boog de parcours verder naar links, ongeveer waar nu het onverharde paadje loopt.Het stratencircuit van Zandvoort – VondellaanEn daar is de uitgang van het bungalowpark.Het stratencircuit van Zandvoort – VondellaanNa de onderbreking van het bungalowpark vervolgt de Vondellaan zich weer.Zandvoort street circuit – Intersection Vondellaan/Van Lennepweg
Op de kruising linksaf. Herken je deze plek? Hier kwamen we al eerder vanuit tegengestelde richting!Het stratencircuit van Zandvoort – van LennepwegDe laatste bocht van het stratencircuit van Zandvoort…Het stratencircuit van Zandvoort – Start/Finish van LennepwegEn daar zijn we weer op Start/Finish.

© Tekst & foto’s: Herman Liesemeijer – Kaartje en foto uit 1939: Rob Petersen

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast