Change language: English

Bij een bezoek aan Valencia mogen het strand en de haven natuurlijk niet ontbreken. Valencia heeft een fijn, breed strand en het klimaat maakt het zelfs in januari al een fijne plek. Direct naast het strand ligt de jachthaven Reial Juan Carlos I, de plek waar tussen 2008 en 2012 de Europese Grand Prix Formule 1 onder de naam Grand Prix van Europa Telefónica werd gehouden.

Valencia Stratencircuit F1

Historie stratencircuit Valencia

De jachthaven is ooit aangelegd voor de meest prestigieuze zeilwedstrijd ter wereld, de America’s Cup. Nadat Valencia in 2005 uit 50 plaatsen gekozen werd om de 32ste en 33ste America’s Cup te huisvesten is er door de Spaanse overheid voor 2 miljard euro geïnvesteerd om de haven en daarmee het Formule 1 circuit te bouwen.

In 2007 was het zover, de 32ste America’s Cup kon gehouden worden. Bijzonder was dit wel, dit was de eerste keer dat de America’s Cup niet gehouden werd in het land welke de vorige editie gewonnen had. Zwitserland beschikt nu eenmaal niet over voldoende zee! In 2010 volgde nog een America’s Cup race.

Hoe bereik je het stratencircuit van Valencia?

Met de metro/tram ben je zo in de haven en stap je eenvoudig het oude circuit op. Neem uit de stad lijn 5, 6 of 7 en stap op Maritim-Serreria over op lijn 8, een korte tramrit naar de haven. Let op; dit was eerder het verlengde van lijn 5 en zo staat het ook nog in veel reisgidsen vermeld.

De Formule 1-races

Helaas zijn Valencia en de Formule 1 nooit een succes geworden. De races waren veelal saai door weinig inhaalacties. Bovendien kostte de Grand Prix Spanje en Valencia veel meer geld dan dat het opleverde. In 2013, na het aantreden van een nieuwe Spaanse regering, werden in Spanje veel bezuinigingen doorgevoerd. Het was daarmee onhaalbaar om naast deze bezuinigingen wel een dure Formule 1 Grand Prix te organiseren.

In 2015 is door een consortium uit Singapore nog getracht een vervolg te geven aan de Formule 1 race op het Valencia stratencircuit. Helaas is dit niet gelukt.

Het circuit van Valencia

Het Valencia stratencircuit lag om de jachthaven van Valencia. De bochten hadden geen namen maar nummers.

Valencia Stratencircuit F1Uitzicht op bocht 3 vanaf bocht 4 gezien. Links de haven waar de America’s cup boten lagen.

Valencia Stratencircuit F1Bocht 4 met links de Formule 1 hekken die het circuit en het publiek scheiden.

Valencia Stratencircuit F1Bocht 3, het witte gebouw in de verte is het havengebouw.

Valencia Stratencircuit F1Start/Finish

Valencia Stratencircuit F1Pole position, rechts de pitstraat.

Valencia Stratencircuit F1Blik in de pitstraat met resten van tape aangebracht door de Formule 1 teams.

Valencia Stratencircuit F1Inrijden pitstraat

Valencia Stratencircuit F1Richting bocht 8 en 9, over de brug (die nu permanent open staat).

Valencia Stratencircuit F1Zicht op de brug (na bocht 9). Rechts de bochten 10 en 11, de overkant van de haven.

Op de website van de haven niets meer te vinden over het Valencia stratencircuit.

Het enige dat nog herinnert aan het circuit zijn de geschilderde lijnen op het asfalt, sommige rubberstrepen in de oude pitstraat en een bord van de Formula One Paddock Club aan de achterkant van de oude pitsgebouwen.

Bedankt Herman Liesemeijer voor het kunnen bijdragen aan de Circuits of the past website!

© 2017 – Bjorn van den Brink

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast