Change language: English

Er zijn inmiddels bijna drie weken verstreken na mijn aankomst in de USA. Over enkele dagen ga ik, na een fantastische vakantie, weer naar huis. Na Tombstone heb ik nog de Grand Canyon, Monument Valley, Las Vegas en Calico Ghost Town bezocht. De laatste week van mijn vakantie heb ik doorgebracht in Los Angeles. En op één van de laatste dagen heb ik het stratencircuit van Long Beach bezocht.

Long Beach stratencircuit

Geschiedenis stratencircuit Long Beach in het kort

Het stratencircuit van Long Beach is vooral bekend van de Toyota Grand Prix uit de IndyCar serie. Van 1976 tot en met 1983 werd hier ook de Formule 1 Grand Prix van de USA verreden.

In 1980 weet Jan Lammers zich hier als vierde te kwalificeren. Ruim dertig jaar was dit de beste startpositie die een Nederlandse Formule 1-coureur ooit wist te halen. Doch inmiddels staat deze prestatie op naam van Max Verstappen.

In de loop der jaren is de lay-out van het parcours verschillende malen gewijzigd. Wat echter gebleven is is de Shoreline Drive, die altijd onderdeel van elke variant van het circuit is geweest.

Bandensporen in de pits

Long Beach stratencircuit

Na een kleine drie kwartier rijden vanaf mijn hotel in Los Angeles kom ik aan in Long Beach. De opwinding stijgt als ik de Shoreline Drive oprijd, die ik ken van de IndyCars. De rechter weghelft is tijdens races de pits en de strepen van het wegrijden zijn duidelijk aanwezig.

Is het een achtbaan?

Links van de middenberm is het gedeelte dat tijdens races circuit is, doch om daar nu tegen de stroom in te gaan rijden is niet aan te bevelen. Ik rijd recht op een brug af die eruit ziet als een achtbaan. Tijdens tv-uitzendingen heb ik deze ook altijd voor een achtbaan aan gezien. Doch het blijkt een gewone voetgangersbrug te zijn die moet herinneren aan een lunapark, genaamd The Pike, dat daar vroeger was.

Long Beach stratencircuit

Seaside Way

Na een paar bochten kom ik op de Seaside Way. Deze doet tijdens races dienst als backstraight. Het laatste deel van de Seaside Way loopt dood en eindigt achter een parkeerterrein. Deze is afgesloten met de betonnen muren die tijdens races de afzetting van de baan vormen, zo doen ze dubbel dienst. Tijdens races is dit open en maakt het parkeerterrein deel uit van het circuit. Ik stop er en maak een aantal foto’s.

Long Beach stratencircuit Long Beach stratencircuitLong Beach stratencircuit Long Beach stratencircuitLong Beach stratencircuit Long Beach stratencircuit Long Beach stratencircuit - Seaside Way

Het parkeerterrein

Vervolgens rijd ik een eindje om, om aan de andere kant van het parkeerterrein te komen. Dit is de officiële ingang welke aan de Shoreline Drive is, ter hoogte van de haarspeldbocht. Doch het parkeerterrein is die dag gesloten en via de uitgang het terrein oprijden is niet verstandig omdat hier stalen punten uit het wegdek steken waarover je alleen in de voorgeschreven richting kunt rijden. De andere kant op levert een paar lekke banden op.

Long Beach stratencircuit

Ik parkeer de auto langs de stoeprand en ga lopend het parkeerterrein op om foto’s te maken. Hier staat een tribune en aan de lijnen en de kerbstones is duidelijk te zien hoe het circuit loopt. De haarspeldbocht ligt dan weer op de Shoreline Drive zelf.

De Indycars gaan dan eerst linksaf vanaf het parkeerterrein tegen de rijrichting van het verkeer in, om vervolgens 180 graden rechtsaf te gaan. Wanneer er geen races zijn, zoals vandaag, is de haarspeldbocht afgesloten met alweer betonnen begrenzingmuren van het circuit. Ook hier is aan de bandensporen duidelijk te zien waar de Indycars hebben gereden.

Long Beach stratencircuit Long Beach stratencircuit Long Beach stratencircuit Long Beach stratencircuit Long Beach stratencircuit Long Beach stratencircuit Long Beach stratencircuit

De ronde Long Beach voltooid

Na ook hier een aantal foto’s te hebben gemaakt rijd ik weer de Shoreline Drive af en parkeer de auto op een parkeerterreintje langs de Seaside Way. Nadat ik eerst wat heb gegeten in een diner, met uitzicht op de baan, loop ik richting Shoreline Drive om te voet de rest van de baan te fotograferen. Nadat ik start/finish heb gefotografeerd loop ik terug naar de eerste bocht. Ook hier weer bandensporen en kerbstones.

Long Beach stratencircuit Long Beach stratencircuitLong Beach stratencircuitLong Beach stratencircuit - Kerbs Turn One

Veranderingen aan het stratencircuit van Long Beach

Vroeger ging men aan het eind van de Shoreline Drive rechtsaf, doch sinds 1999 gaat men op de kruising linksaf om via lus met een kleine rotonde weer vanuit de andere richting de Shoreline Drive op te draaien.

Vervolgens gaat het dan linksaf op de kruising waar men vroeger rechtsaf ging. Toen ik hier een foto van wilde maken stopte er juist een witte pick-up truck. Deze foto heb je reeds gezien.

Long Beach stratencircuit

Vanaf de brug maak ik nog enkele mooie foto’s van de baan en het valt me op dat alles daar naar het oude lunapark, The Pike, is genoemd. Terug wandelend naar de auto neem ik nog een foto van de backstraight, om me vervolgens weer richting hotel te begeven. Enkele dagen later keerde ik moe maar voldaan weer huiswaarts. De USA is een prachtig land dat ik zeker vaker wil bezoeken. Om dan ook weer bij enkele circuits aan te gaan natuurlijk.

Long Beach stratencircuit

Tot zover mijn serie blogs over de circuits die ik in het voorjaar van 2012 bezocht in de USA. Ik hoop dat jullie het leuk en amusant vonden en ik zou het zeer waarderen wanneer jullie hieronder een reactie achterlaten.

Herman

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast