Change language: English

In dit artikel neem ik je mee op een ronde over het verlaten racecircuit van Sitges Terramar nabij Barcelona. De foto’s zijn gemaakt in de zomer van 2008, toen ik deze klassieke oval met z’n steile kombaan bezocht.

Sitges-Terramar - Luchtfoto van Google Earth

Een ronde over de steile kombaan van Sitges Terramar

Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Op deze plaats was Start/Finish van Sitges Terramar. Omdat dit deel nog als toegangsweg dient voor het huis is dit nog in een redelijke conditie. Maar op de foto beneden zie je dat het circuit even verderop al aardig overwoekerd is.Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008

De eerste kombocht

Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Vlak voor het begin van de eerste kombocht op Sitges Terramar wordt de toegang versperd door een hek met kettingen erdoor. Waarschijnlijk om te voorkomen dat er op hoge snelheid illegaal ronden worden gereden. Doch wanneer je de weg weet kun je toch op de kombaan komen…Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008 Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Daar zijn we dan op de steile kombaan. Deze bocht vormt exact een halve cirkel en is gelijk van straal. Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008 Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008We rijden de “backstraight” op. Let op het open hek aan de rechterkant. Om toegang te krijgen tot de kombaan moest ik dit open zetten.

Een knik in de backstraight…

Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Sitges Terramar had een knik naar rechts in de “backstraight”. Zeer opmerkelijk voor een ovaal circuit!Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008 Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008

De tweede kombocht

Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008De tweede kombocht van Sitges Terramar duikt op…Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Deze bocht is meer parabolisch gevormd en houdt langer aan dan de vorige…Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008In het laatste deel van de kombocht neemt de verkanting af en de straal toe.Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008 Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008 Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Hier kijken we zo in de constructie van de baan. Waar het deksel is gebleven is mij onbekend!

Terug naar Start/Finish

Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Wanneer Start/Finish in zicht komt treffen we weer een hek aan…Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Een klein ritje over een onverhard pad door de akkers brengt ons op deze plaats. Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008En daar zijn we weer bij start/finish…

Sitges Terramar in de andere richting!

Omdat op het circuit van Sitges Terramar zowel linksom als rechtsom werd geracet gaan we ook nog een rondje rechtsom!

Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Zie je het onverharde pad rechts van het gele hek? Via dat pad kwam ik op de kombaan.
Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008 Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Hier begint de baan naar rechts te buigen en is er enige verkanting… Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Maar hier begint het pas echt! Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008 Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008 Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008 Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Na een enerverende rit over de “steile wand” van Sitges Terramar duikt de kromme “backstraight” weer op.Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008 Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008De knik in de backstraight gaat nu naar rechts.Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008De toegang tot de volgende kombocht wordt belemmerd door een hek…Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Een hek dat open kan!
Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008 Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Hier de rotswand aan de binnenkant waar je liever niet in terecht komt! Maar wat was het alternatief bij een crash? Een reuzensprong aan de buitenkant!
Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Na een plezierige omrit van 2 km (Dit vanwege de afzetting, terwijl we op slechts een luttele afstand zijn van de plaats waar voorgaande foto is genomen!) zijn we weer aan het begin van Start/Finish…Sitges-Terramar - Het verlaten racecircuit in 2008Waar ook onze tweede ronde Sitges Terramar eindigt.

Lees ook hoe deze fotoreportage tot stand is gekomen in mijn verslag van deze gedenkwaardige dag!

© Tekst en foto’s: Herman Liesemeijer Satellietfoto: Google Earth

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast