Change language: English

In het voorjaar van 2012 bezocht ik het zuidwesten van de Verenigde Staten van Amerika. Uiteraard zou ik ook hier weer enkele circuits aan doen. Op mijn route lagen de voormalige Riverside International Raceway, Phoenix International Raceway en het stratencircuit van Long Beach.

Het begin van de “Road Trip USA 2012”

Chevrolet in Tombstone AZ

Nadat ik de vorige dag was aangekomen in Los Angeles, en nog half in de Europese tijd leefde, haalde ik ’s ochtends om 10 uur mijn huurauto op. Dat was een Chevrolet Impala. Zoals vrijwel alle auto’s in Amerika is dit een automaat. Ik moest mijn reflex om de koppeling in te trappen dus onderdrukken.

Via de voorgeschreven zigzag route over het parkeerterrein, waarbij ik één keer de koppeling in wil trappen, kom ik aan bij de uitgang. Na het afgeven van een formulier draai ik rechtsaf de weg op, mijn allereerste autorit in de USA, op weg naar Riverside.

Riverside International Raceway

Na ongeveer een uur over de Freeway kom ik aan bij Riverside, een voorstadje van Los Angeles. Van 1957 tot 1989 was hier de Riverside International Raceway. Dit circuit had zes verschillende varianten waaronder twee ovals en vier wegcircuits, waarvan de langste uitvoering 5,3 kilometer lang was. De laatste bocht was in alle uitvoeringen van het wegcircuit de eerste bocht van de oval.

Moreno Valley Mall ex Riverside International Raceway

In 1960 werd hier de Formule 1 Grand Prix van de USA plaats welke tevens de laatste van het seizoen was. De race werd gewonnen door Sterling Moss en de kampioen van dat jaar, Jack Brabham, werd vierde. Daarna keerde de Formule 1 niet meer terug en werd het circuit vooral voor NASCAR races gebruikt.

In 1983 kreeg het circuit een nieuwe eigenaar. Hij verkocht het terrein in 1988 aan een projectontwikkelaar die er een winkelcentrum wilde bouwen. Terwijl het winkelcentrum werd gebouwd zijn in 1989 zijn nog clubraces gehouden op een verkorte versie van het circuit. Doch aan het eind van dat seizoen sluit het circuit definitief de deuren om plaats te maken voor nieuwbouw.

Moreno Valley Mall ex Riverside International Raceway

Mijn bezoek aan de Riverside International Raceway

Ik verlaat de Freeway bij Riverside en parkeer de auto bij de Mall. Gewapend met een kaartje van het circuit spreek ik een vrouw aan, die net aan komt lopen, en vraag haar of ze van de Riverside International Raceway heeft gehoord. Ze wist dat hier in de buurt een circuit is geweest doch ik moet bij een ander winkelcentrum zijn, de Moreno Valley Mall.

Daar aangekomen maak ik wat foto’s van en rondom de Mall. Nergens is nog maar iets van een circuit te herkennen, geen strookje asfalt, geen kerbstones en zelfs geen monumentje. Ik spreek er enkele mensen aan maar niemand hier die er iets vanaf weet. Na in de Mall wat te hebben gegeten vervolg ik mijn weg naar Palm Springs alwaar ik de nacht zal doorbrengen.

Moreno Valley Mall ex Riverside International Raceway

Tot zover mijn verslag van mijn bezoek aan de locatie van de Riverside International Raceway. Helaas geen spectaculaire foto’s van overblijfselen van het circuit dit keer. Volgende week mijn verlag van mijn bezoekje aan de Phoenix International Raceway. Ik hoop dat je dit een leuk artikel vindt en ik zou het erg op prijs stellen als je hieronder een reactie achterlaat.

Herman

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast