Change language: English

Het derde en laatste circuit dat ik tijdens mijn vakantie in Italië in 2007 bezocht is het oude stratencircuit van Riccione. Ik had nog nooit van dit circuit gehoord maar bij toeval ontdekte ik het. In onderstaand verslag dat ik daar destijds over schreef kun je lezen hoe.

Villa Mussolini

Het is woensdag 15 augustus 2007 en het einde van mijn vakantie in Italië is bijna aangebroken. De volgende dag zal ik beginnen aan de terugreis. De Italianen vieren vandaag hun nationale feestdag Ferragosto (Maria hemelvaart) en ik besluit om een rustdag te houden.

Villa Mussolini

Die middag wandel ik door het centrum van het plaatsje waar ik de afgelopen week heb vertoeft. Mijn oog valt op een mooie villa met de opmerkelijke naam Villa Mussolini, een voormalig vakantieverblijf van Il Duce dat sinds 2005 dienst doet als expositieruimte.

Tot mijn verrassing bleek er een tentoonstelling te zijn over motorraces in Riccione… Omdat de villa ’s middags gesloten was, siësta, besloot ik ’s avonds terug te komen.

Eenmaal binnen (foto’s van de expositie kan ik om auteursrechtelijke reden niet publiceren) ontdekte ik tot mijn grote vreugde dat er, zonder dat ik het wist, vroeger een stratencircuit was in de plaats waar ik bij toeval terecht was gekomen. Zelfs op de “Motor Racing Circuits Database” staat dit circuit niet.

Layout Circuit Riccione

Aan een personeelslid van de expositieruimte vertelde ik over deze website en vroeg hem of hij voor mij een tekening kon maken van de layout van het circuit, met de straatnamen erbij. Wat hij vervolgens deed. Start/Finish bleek vlak achter de villa te zijn geweest.

Fototour over het circuit van Riccione bij avond

Omdat ik de volgende dag aan de terugreis zou beginnen moest ik nog dezelfde avond de foto’s maken waardoor ze enigszins aan de donkere kant zijn. Maar ach, avondlicht heeft ook zo zijn charme zullen we maar zeggen. En zo begin ik te voet aan een wandeling over het 3,2 km lange parcours door het centrum van de drukke badplaats Riccione.

Riccione Circuit - Start/FinishRiccione Circuit - Werk in uitvoering

De tocht begint vlak achter de villa aan de boulevard langs de Adriatische kust richting de haven. Op weg naar de haven stuit ik nog op een opengebroken stuk weg waardoor ik een klein omweggetje moet maken. Bij de haven ging het linksaf waarna een kort recht stuk volgde. Aan het eind daarvan ging het weer linksaf een smalle en vooral erg drukke winkelstraat in.

Riccione Circuit - Harbour CornerRiccione Circuit - Shopping StreetRiccione Circuit - Shopping StreetViale Milano Viale Milano

Na een tocht door de winkelstraten, met aan het eind steeds een haakse bocht, in het centrum van Riccione kwam je uiteindelijk weer op de boulevard uit.

 

Riccione Circuit - Boulevard Riccione Circuit - Site of the chicaneRiccione Circuit - Start/Finish

Over het statencircuit van Riccione

Het stratencircuit van Riccione was in gebruik van 1949 t/m 1971 en er werden voornamelijk motorraces gehouden. Doordat in het naburige Misano in 1972 het Autodromo Santa Monica, bekend van de MotoGP Grand Prix van San Marino, werd geopend was het stratencircuit van Riccione overbodig geworden.

Tot zover mijn verslag van Riccione. Volgende week weer een nieuw verslag van een ander circuit in een ander land.

Vond je dit verslag leuk en interessant? Laat het weten in een reactie!

Herman

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast