Change language: English

Vraag een gemiddelde Formule 1-liefhebber wat het langste circuit was waar ooit een F1 race werd verreden en hij zal zeggen de oude Nürburgring. Doch het langste Formule 1-circuit ooit was een prachtig stratencircuit nabij de stad Pescara in Italië

Het lange Formule 1-circuit ooit

Dit Italiaanse stratencircuit, bij de geboortestad van Jarno Trulli, was in gebruik van 1924 tot en met 1961. Het was gastheer voor de jaarlijkse Grand Prix van Pescara, die alleen in 1957 meetelde voor het wereldkampioenschap Formule 1. Met zijn 25,579 km was dit het langste circuit waar ooit een Formule 1 race werd verreden.

Circuit Pescara LayoutKlik op de kaart voor een ronde over het circuit.

De layout van het circuit van Pescara

Het driehoekige circuit was zeer uitdagend en bestond uit twee lange rechte stukken en een spectaculair bochtig gedeelte door de heuvels. De ronde begon in de buitenwijken van Pescara. Na een rit over een typisch stedelijk circuitgedeelte kwam je bij Villa Raspa in de heuvels terecht, waarbij nog enkele dorpen werden aangedaan.

Pescara Circuit - Start/FinishHier was start/finish.

Na een lange reeks van bochten door de heuvels afgewisseld met de dorpen Spoltore en Cappelle kwam je uit op een 6 km lang recht stuk dat je weer naar het meer stedelijke gedeelte van het zeer afwisselende circuit bracht.

Pescara Circuit - Cappelle sul TavoHet traject voert onder andere door het schilderachtige dorpje Cappelle.

Op het laatste gedeelte van dit rechte stuk werd over een afstand van 1 km de tijd opgemeten en de snelheid berekend, waarmee nog wat extra prijzengeld te winnen viel. Eigenlijk was dit dus een voorloper van de nu gebruikelijke “speed traps”. In 1950 behaalde Fangio op deze “vliegende kilometer” een gemiddelde snelheid van 309 km/h.

Pescara Circuit - Flying Kilometer

Aan het einde van het rechte stuk ging het in Montesilvano, een voorstadje van Pescara, rechtsaf een ander lang recht stuk op om uiteindelijk weer bij start/finish in Pescara uit te komen (Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage van een ronde over het circuit).

Pescara Circuit - Montesilvano

De Pescara Grand Prix

De allereerste Grand Prix op het stratencircuit van Pescara werd in 1924 verreden onder de naam Coppa Acerbo. De race was vernoemd naar Tito Acerbo, een Italiaanse oorlogsheld  die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelde. Zijn broer Giacomo Acerbo was de stichter van deze Grand Prix, ter nagedachtenis aan zijn broer Tito.

Doch Giacomo Acerbo was ook een prominent fascistisch politicus. En doordat de naam van de race verbonden was met deze tijd, werd na de Tweede Wereldoorlog de naam gewijzigd in Pescara Grand Prix.

Men koos de naam Pescara Grand omdat de Grand Prix van Italië al op Monza werd verreden. In de jaren 50 doet de Formule 1 het circuit van Pescara verschillende malen aan. Doch alleen de Grand Prix van 1957 telde mee voor het kampioenschap.

Pescara Circuit - Start/Finish

Het einde van het circuit van Pescara

In 1961 werd er voor het laatst geracet op Pescara. Het extreem lange stratencircuit kon niet meer voldoen aan de nieuwe veiligheidseisen. Het parcours werd daarom na 1961 niet meer gebruikt om te racen. Het oude stratencircuit ligt er nog steeds en is nog helemaal compleet en in tact. Wel zijn er in de loop der jaren de nodige minirotondes in het parcours terechtgekomen.

Circuit Pescara - MonuementMidden in de heuvels staat daar ineens een monument dat herinnert aan vervlogen tijden.

Pescara Circuit - Spoltore

© Tekst & foto’s: Herman Liesemeijer

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast