Wij gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren, advertenties weer te geven en om functies voor social media te bieden. U kunt deze cookies weigeren of uitzetten via uw browser, maar dit kan het functioneren van de website negatief beïnvloeden.


Circuits of the past

Herinneringen aan de racecircuits van weleer!

Autòdrom Nacional Sitges-Terramar

Deze pagina vertelt de geschiedenis van het Circuit Autòdrom Nacional Sitges-Terramar. De nabij Barcelona gelegen klassieke kombaan waar in 1923 de Grand Prix van Spanje werd verreden.

Het ontstaan van Circuit Autòdrom Nacional Sitges-Terramar

Op 17 september 1922 werd in de Catalaanse badplaats Sitges Terramar, zo’n 40 kilometer ten zuiden van Barcelona, het allereerste permanente circuit van Spanje geopend.

Het was een privé initiatief van de miljonair en lokale raceheld Frik Armangue. Voor de som van zo’n 4 miljoen Pesetas verrees uit 3,5 miljoen kilo cement in een tijd van 300 dagen het 2 kilometer lange Autòdrom Nacional Sitges-Terramar.

Circuit Autodrom Sitges Terramar

De layout van Circuit Autòdrom Nacional Sitges-Terramar

Het “ovale” circuit bestond uit twee steile kombochten, die bovenaan (hoe hoger je kwam hoe steiler het werd) een hellingshoek hadden van meer dan 60 graden. Het wegdek bestond uit betonplaten. De ene kombocht was zuiver rond terwijl de andere een meer parabolische vorm had.

Opmerkelijk was dat, afhankelijk van het evenement, er zowel linksom als rechtsom werd gereden. Van de beide rechte stukken tussen de kombochten in had de backstraight een knik naar rechts (Bij linksom rijden). Dit maakte het eigenlijk geen echte ovaal hoewel het circuit wel het karakter van een ovaal had. Verder bevond zich op het binnenterrein van het circuit nog een klein vliegveld.

Circuit Autodrom Sitges Terramar

Racen op de "steile wand" van Sitges Terramar moet een aparte sensatie zijn geweest. Hoewel het rijtechnisch niet bijzonder moeilijk was, het was meer een kwestie van lef, waren de risico's bijzonder groot. Aan de binnenkant van de kombochten bevond zich een rotswand, terwijl aan de buitenkant van de baan de afgrond wachtte.

Circuit Autodrom Sitges Terramar

Op een klein hekje aan het begin van de bocht na was er geen afzetting, waardoor uit de bocht vliegen ook letterlijk vliegen betekende! Klik hier voor een impressie van een ronde over het circuit!

Circuit Autodrom Sitges Terramar

De Grand Prix van Spanje

In 1923 werd op het Autòdrom de Grote Prijs van Spanje verreden die, na een spannend wiel aan wiel gevecht met Louis Zborowoski in zijn Miller, uiteindelijk gewonnen werd door Albert Divo in de Sunbeam met een gemiddelde snelheid van 156 kilometer per uur.

Circuit Autodrom Sitges Terramar

Het einde van Circuit Autòdrom Nacional Sitges-Terramar

Al vanaf het begin verkeert het circuit in financiële problemen en al gauw konden de rekeningen niet meer worden betaald. Dit resulteerde in een verbod op internationale races op het circuit.

de magie van verweerd asfalt ebook

button ja ik wil dit e book

 

Circuits of the past Merchandise

In 1925 werd het circuit opgekocht door Bugatti coureur Edgar Morawitz die in 1932 het Spaanse Kampioenschap voor motoren naar Sitges wist te halen. Doch deze opleving bleek van korte duur en eindigde toen in 1936 de Spaanse burgeroorlog uitbrak. Sindsdien is het circuit niet meer gebruikt.

Circuit Autodrom Sitges Terramar

Het heden en de toekomst van Circuit Autòdrom Nacional Sitges-Terramar

Tegenwoordig ligt het circuit er vervallen bij. Het terrein is in privé bezit en dient nu als landbouwgebied. Om te voorkomen dat er nog rondjes worden gereden door bezoekers was tot voor kort een deel van de baan afgezet met hekken en kettingen...

Circuit Autodrom Sitges Terramar

Een kleine opleving was er in 2012 toen Red Bull het circuit gebruikte voor een publiciteitsstunt. Met een Audi R8 reed Carlos Sainz een aantal ronden op het voor die gelegenheid vrijgemaakte circuit.

Circuit Autodrom Sitges Terramar

Vandaag de dag gaan er geruchten over een nieuwe eigenaar die er een soort resort c.q. museum van wil maken. Maar vanwege de economische crisis liggen alle bouwwerkzaamheden in Spanje stil en lijkt er voorlopig helemaal niets meer met het circuit te gebeuren.

Circuit Autodrom Sitges Terramar

Klik hier voor een verslag van mijn bezoek aan het circuit!

Circuit Autodrom Sitges Terramar

Klik hier voor een verslag van een ronde over het circuit.

Circuit Autodrom Sitges Terramar

© Tekst en foto's: Herman Liesemeijer Satellietfoto: Google Maps

 Protected by Copyscape Duplicate Content Check

© 2003 - 2019 Alle rechten voorbehouden - Niets van deze site mag zondermeer worden gekopieerd en gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerder en eventuele andere bezitters van de copyrights. Schending van onze rechten zal met alle juridische middelen worden bestreden.