Change language: English

Op deze pagina vind je een impressie van een ronde over de ruïnes van wat ooit één van de mooiste circuits ter wereld was. De oude Österreichring, thans Red Bull Ring. De foto’s zijn in oktober 2006 gemaakt door Michael Draye. Het circuit lag er toen verlaten bij na problemen met de vergunningen (zie het hoofdartikel “Österreichring (Red Bull Ring) – De geschiedenis“).

österreichring-a1-ring-redbullring-mapOp bovenstaand kaartje is de oude Österreichring grijs gekleurd. Het rood gekleurde gedeelte is de layout van de huidige Red Bull Ring. Deze layout opende in 1996 onder de naam A1-Ring.

De start op de A1-Ring/Red Bull Ring

Oude Österreichring 2006 door Michael DrayeWe beginnen onze ronde over de oude Österreichring op Start/Finish. Oorspronkelijk liep het rechte stuk verder door omhoog op de plaats waar je nu de grindbak van de eerste bocht van de A1-Ring (Red Bull Ring) ziet.

österreichring-a1-ring-redbullring-abandonedNa de start stuiten we al gauw op een opengebroken circuit. Wellicht om te voorkomen dat er illegaal wordt geracet.

De oude Österreichring

Oude Österreichring 2006 door Michael DrayeAchter de grindbak staat een hek waarachter één van de mooiste stukjes racebaan ter wereld schuilgaat…

Oude Österreichring 2006 door Michael DrayeHier is de eerste bocht van de oude Österreichring, de supersnelle Hella-Licht. Vanaf 1977 haalde de chicane hier de snelheid eruit.

Oude Österreichring 2006 door Michael DrayeHier het snelle gedeelte na de Hella-Licht genaamd Flatschach. De baan boog hier wat naar links maar dit werd vol gas genomen.

Oude Österreichring 2006 door Michael DrayeNa de Flatschach kwam deze klimmende doordraaier, Dr. Tiroch Kurve genaamd.

Oude Österreichring 2006 door Michael DrayeWe zijn aanbeland op het hoogste punt van de oude Österreichring. Hier begon een recht stuk naar beneden, het Valvoline-Gerade, dat uitkwam bij de Bosch Kurve.

Oude Österreichring 2006 door Michael DrayeOok hier stond in 2006 een hek, dat er overigens nog steeds staat.

Terug op de Red Bull Ring

österreichring-a1-ring-redbullring-abandonedAchter het hek begint het moderne circuit weer. Vanaf hier volgt de Red Bull Ring het parcours van de oude Österreichring weer.

österreichring-a1-ring-redbullring-abandoned

Aan het einde van het Valvoline-Gerade wachtte de Bosch Kurve, een haarspeldbocht zonder enige uitloopstrook. Wanneer je je verremde zat je meteen in de vangrails. Daar had je pas moed nodig om laat te remmen! De oorspronkelijke Bosch Kurve lag wat verder weg, bij de ombouw tot A1-Ring (1996) is deze naar binnen verlegd, om een uitloopstrook te creëren.

Oude Österreichring 2006 door Michael Draye Oude Österreichring 2006 door Michael Draye

Kort na de Bosch Kurve kwam een redelijk snelle combinatie van twee linkerbochten, met de wonderlijke naam Schicane. Bij de bouw van de A1-Ring werden deze bochten naar binnen verlegd en iets afgeknepen. De asfaltstrook die je rechtdoor ziet lopen is het begin van de oorspronkelijke bocht. Op de plek waar de eerste bocht overging in de tweede loopt nu een recht stuk van de Red Bull Ring. Op het kaartje bovenaan deze pagina kun je dat duidelijk zien.

Oude Österreichring 2006 door Michael Draye Oude Österreichring 2006 door Michael DrayeNa de dubbele linker volgt nog een knik naar rechts die naar een middellang recht stuk leidt.

Oude Österreichring 2006 door Michael Draye Oude Österreichring 2006 door Michael DrayeOorspronkelijk lag aan het einde van dit rechte stuk de lange doordraaier die was vernoemd naar Jochen Rindt, de Oostenrijkse Formule 1-coureur die in 1970 postuum kampioen werd. Bij de ombouw tot A1-Ring (1996) werd deze bocht veranderd in een combinatie van twee rechter bochten…

Oude Österreichring 2006 door Michael DrayeDe eerste van de twee is nog redelijk snel…

Oude Österreichring 2006 door Michael DrayeMaar daarna volgt een hele trage bocht die weer naar het rechte stuk van Start/Finish leidde…

Oude Österreichring 2006 door Michael DrayeAan het einde van deze bocht is de kromming van de oorspronkelijke Jochen Rindt Kurve nog te herkennen.

Oude Österreichring 2006 door Michael DrayeEn daarmee zijn we weer terug bij Start/Finish. Hier eindigt onze ronde over de oude Österreichring.

Lees ook het hoofdartikel over de geschiedenis van de Österreichring >>

© Foto’s: Michael Draye Tekst: Herman Liesemeijer

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast