Change language: English

Een fotoreportage van een illegale ronde over het verlaten circuit van Nivelles-Baulers in België. Gemaakt in het voorjaar van 1998, door Herman Liesemeijer.

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Start/Finish

We beginnen op Start/Finish. Het stukje asfalt aan de rechter kant is de eerste bocht van het kortere clubcircuit, maar wij gaan rechtdoor de heuvel op. Onder de twee bulten grond aan de linkerkant lag nog een extra chicane die slechts sporadisch werd gebruikt.

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Bocht 1Het ingaan van de eerste bocht van Circuit Nivelles-Baulers.

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Bocht 1

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Uitkomen bocht 1Het uitkomen van de eerste bocht, daarna naar beneden over een ruim 300 meter lang recht stuk richting de “Big Loop”…

Circuit Nivelles-Baulers 1998We naderen de “Big Loop”, het mooiste gedeelte van Circuit Nivelles-Baulers!

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Big LoopIngaan bocht twee, de eerste van de z.g. “Big Loop”. Een lange en snelle, enigszins klimmende bocht.

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Big LoopLet op de slechte staat van het wegdek!

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Big Loop

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Big Loop

Bocht drie, de tweede van de “Big Loop”. Een lange snelle licht afdalende bocht die je, wanneer het asfalt goed zou zijn, met c.a. 160 km/h zou kunnen nemen. De baan was echter zo hobbelig dat ik er met 120 km/h al bijna af stuiterde…

Zie ook mijn blog “Grand Prix Revival Nivelles-Baulers 2014“.

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Big Loop

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Bocht 4

Tussen bocht drie en vier lag een kort recht stuk, net lang genoeg om van de linkerkant van de baan “over te steken” naar de rechterkant om de volgende linker bocht aan te snijden. Bocht vier was een middelsnelle bocht waarvoor hard geremd moest worden.

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Bocht 4

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Uitkomen bocht 4Uitkomen bocht vier, rechts komt de 1e bocht van het clubcircuit uit. Aan de linkerkant lag de kartbaan.

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - ChicaneBocht vijf, de eerste van een links rechts chicane.

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - ChicaneBocht zes leidde naar de backstraight. Mijn VW Scirocco had ik demonstratief op de kerbstones geparkeerd. Deze waren echter zo hoog dat je het in werkelijkheid wel liet om er overheen te boenderen!

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - BackstraightAan het einde van de backstraight duikt een snelle chicane op.

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Bocht 7Bocht zeven, de eerste van een snelle rechts links combinatie die naar beneden loopt.

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Bocht 8Bocht acht. We naderen het laagste punt van de baan. Verderop loopt de baan weer licht omhoog.

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Het punt waar eigenlijk de tweede lus had moeten komen

Op weg naar de laatste bocht… Hier had eigenlijk de baan linksaf moeten buigen naar het gedeelte dat nooit is aangelegd. De haarspeldbocht voor ons was wel voorzien in het ontwerp, maar dan als afkorting voor het clubciruit en testritten.

Zie ook het hoofdartikel over Circuit Nivelles >>

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - HairpinBocht negen, een haarspeldbocht die erg op de Tarzanbocht op Zandvoort lijkt. NB: Circuit Nivelles-Baulers is ontworpen door Hans Hugenholtz, die van 1949 t/m 1974 directeur van Circuit Zandvoort was.

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Hairpin

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Start/FinishUitaccelereren het 1,1 km lange glooiende rechte stuk op.

Circuit Nivelles-Baulers 1998 - Start/FinishOver de heuvel op weg naar Start/Finish zoals ooit Emerson Fittipaldi deed.

Zie ook het hoofdartikel voor de geschiedenis van dit circuit >>

© Tekst en foto’s: Herman Liesemeijer

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast