Change language: English

Het kopen van je eerste auto is een bijzondere mijlpaal in je leven. Het geeft je een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Maar voordat je overgaat tot de aanschaf van een auto, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we je een aantal handige tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste auto voor jou.

Bepaal je budget

Voordat je op zoek gaat naar een auto, is het belangrijk om je budget te bepalen. Hoeveel geld heb je te besteden en hoeveel ben je bereid om maandelijks aan de auto uit te geven? Houd hierbij niet alleen rekening met de aanschafprijs van de auto, maar ook met de kosten voor verzekering, onderhoud en brandstof. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Kies het juiste type auto

Er zijn verschillende soorten auto’s op de markt, van compacte stadsauto’s tot ruime gezinswagens. Bedenk goed waarvoor je de auto gaat gebruiken en welk type auto daar het beste bij past. Ga je vaak lange afstanden rijden? Dan is een zuinige diesel misschien een goede keuze. Ga je voornamelijk in de stad rijden? Dan is een kleine en wendbare auto wellicht meer geschikt.

Maak een proefrit

Voordat je besluit om een auto te kopen, is het verstandig om een proefrit te maken. Zo kun je ervaren hoe de auto rijdt en of deze comfortabel aanvoelt. Let tijdens de proefrit ook op zaken als het geluidsniveau, het schakelen en het comfort van de stoelen. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.

Controleer de kilometerstand

Bij de aanschaf van een tweedehands auto is het belangrijk om de kilometerstand te controleren. Een hoge kilometerstand kan wijzen op veelvuldig gebruik en kan invloed hebben op de staat van de auto. Controleer ook of de kilometerstand logisch is en of deze overeenkomt met de onderhoudshistorie van de auto.

Laat de auto keuren

Voordat je de auto daadwerkelijk koopt, is het verstandig om deze te laten keuren door een onafhankelijke partij. Zo krijg je inzicht in eventuele gebreken en kun je hier rekening mee houden bij de onderhandeling over de prijs. Een keuring kan je veel ellende en kosten besparen in de toekomst.

Onderhandel over de prijs

Als je eenmaal een geschikte auto hebt gevonden, is het tijd om te onderhandelen over de prijs. Doe van tevoren goed onderzoek naar de marktwaarde van de auto en zorg dat je weet wat een redelijke prijs is. Laat je niet verleiden tot impulsaankopen en blijf altijd kritisch.

BPM berekenen

Bij de aanschaf van een nieuwe auto in Nederland krijg je te maken met de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, ook wel bekend als BPM. Deze belasting is gebaseerd op de CO2-uitstoot van de auto en kan aardig in de papieren lopen. Het is daarom verstandig om van tevoren de BPM te berekenen. Vooraf de BPM berekenen zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan bij de aanschaf.

Kies voor een betrouwbare verkoper

Last but not least: kies altijd voor een betrouwbare verkoper. Koop je een auto bij een erkende dealer, dan heb je vaak meer zekerheid over de staat van de auto en kun je vaak rekenen op garantie. Ook bij particuliere verkopers is het belangrijk om kritisch te zijn en alle documenten goed te controleren. Door te kiezen voor een betrouwbare verkoper voorkom je dat je na de aanschaf van je eerste auto al moet denken aan de aanschaf van je tweede auto. 

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast