Change language: English

De Steilstrecke is een gedeelte van de Nürburgring Nordschleife dat, net als de Test Hill op Brooklands, speciaal is aangelegd voor testritten. Het is een recht stuk van 450 meter lang met een stijgingspercentage van maar liefst 27%!

Nürburgring - Steilstrecke

Het gebruik van de Steilstrecke

Volgens sommige bronnen kon men tot in de jaren 60 wanneer het circuit open was voor gewone motorvoertuigen, de z.g. Touristenfahrten, op dit punt kiezen of men rechtsaf via de beroemde Carussell ging of rechtdoor via de Steilstrecke, om bij Hohe Acht weer bij elkaar te komen.

Nürburgring - Steilstrecke-Kurve
De toegang naar de Steilstrecke gezien vanuit tegengestelde richting

Nadat hierbij enkele dodelijke ongelukken hadden plaats gevonden zou de “Steilstrecke” zijn afgesloten. Waarschijnlijk is dit echter een broodjeaapverhaal. Immers, ook toen kon men bedenken dat op het punt waar beide delen weer bij elkaar zouden komen er levensgevaarlijke situaties zouden ontstaan.

Steilstrecke Nürburgring
Boven en onder een blik vanaf de top van de helling, in beide richtingen.
Steilstrecke Nürburgring

Vandaag de dag

De Steilstrecke is officieel niet meer in gebruik. Niet voor test, en ook niet voor “Touristenfahrten”. Je zou dit dus een verlaten deel van de Nordschleife kunnen noemen. Doch zo nu en dan wordt tijdens een racecursus gebruik gemaakt van de Steilstrecke om de Karussell te oefenen. Voor die gelegenheid wordt dan van boven naar beneden gereden!

Ook vandaag de dag nog, wanneer je een Touristenfahrt over Nordschleife maakt, blijft de Steilstrecke een markant punt. Wanneer je hier aan komt rijden zie je door het hek heen tussen de bomen de overwoekerde helling opdoemen, met zijn opvallende wegdek bestaande uit gerilde betonplaten.

Steilstrecke Nürburgring
Tegenwoordig is dit gedeelte afgesloten met een hek.

Lees ook het hoofdartikel over de oude Nürburgring >>

© Tekst en foto’s: Herman Liesemeijer

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast