Change language: English

Deze pagina vertelt de geschiedenis van het voormalige Deense Formule 1 circuit de Roskilde Ring, thans een stadspark. Dit bochtige circuit was één van de meest eigenaardige racebanen uit de auto- en motorsportgeschiedenis…

Roskilde Ring: een zeer eigenaardige circuit

In 1953 kocht Poul Tholstrup, een zakenman uit het Deense Roskilde, een oude grindgroeve op om hier een circuit, het eerste permanente circuit in Denemarken, te laten bouwen. Het circuit, de “Roskilde Ring”, werd geopend op 5 Juni 1955 en was toen slechts 670 meter “lang”. In 1957 werd de baan verlengd naar 1,4 km.

Roskilde Ring Denemarken

Kenmerkend voor de layout van het circuit, door Stirling Moss als “A most peculiar raceway” omschreven, was de sterke verkanting van de bochten en het feit dat het nauwelijks rechte stukken bevatte.

Doordat het in een oude grindgroeve was gebouwd leek het op een soort amfitheater. De baan kende tevens een hoogteverschil van 14 meter. Een ander uitzonderlijk aspect was dat het, in tegenstelling tot de meeste circuits, linksom werd gereden.

Roskilde Ring Denemarken

Eén van de vele eigenaardigheden van de racebaan waren de amfitheater-achtige staanplaatsen die nog steeds herkenbaar zijn (zie de foto’s boven en onder).

Roskilde Ring Denemarken

De Grand Prix van Denemarken

In de jaren 1960 tot en met 1968 was de Roskilde Ring het toneel van de Grand Prix van Denemarken. Dit was race voor Formule 2 en Formule 3-auto’s. Doch in 1961 en 1962 was de Deense Grand Prix een Formule 1-race, welke niet meetelde voor het F1-kampioenschap.

Nadat de Roskilde Ring de poorten moest sluiten verhuisde de Grand Prix van Denemarken naar Jyllands-Ringen. Daar werd de Grand Prix nog verreden tot en met 1995.

Roskilde Ring Denemarken

Het einde van de Roskilde Ring

Doordat de baan midden tussen de woonwijken lag, waren er vaak klachten over geluidsoverlast. Dit resulteerde er in dat het circuit uiteindelijk werd gesloten. De allerlaatste race was op 22 september 1968.

Roskilde Ring Denemarken

Tegenwoordig is de locatie van het voormalige racecircuit een stadspark, dat als eerbetoon aan het circuit nog steeds de naam Roskilde Ring draagt. Geracet wordt er vandaag de dag niet meer, wel wordt er gegolfd en gefrisbeed.

Roskilde Ring Denemarken
Roskilde Ring Denemarken - Crash
Roskilde Ring Denemarken

© Tekst: Herman Liesemeijer Foto’s: Herman Liesemeijer & Historisk Motorsport Danmark

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast