Change language: English

Deze pagina vergelijkt een aantal situaties uit de tijd dat “Nivelles-Business Park” nog “Circuit Nivelles-Baulers” was met de huidige situatie. Het geeft een aardig beeld hoe het verlaten circuit stapsgewijs veranderde in een bedrijventerrein.

Het begin van een ronde Circuit Nivelles-Baulers

Het rechte stuk, met links de chicane onder de bulten zand, op het vervallen Circuit Nivelles-Baulers in 1998

Boven het rechte stuk in 1998. Links onder de bulten zand lag een extra chicane die desgewenst de snelheid voor de heuvel kon terugbrengen. In de praktijk werd deze slechts een enkele keer gebruikt voor de afwisseling. De foto beneden is op ongeveer dezelfde plek gemaakt maar dan in 2014. Op dit gedeelte is de hoofdweg verdubbeld. Het rechte stuk liep waar nu de middenberm en de binnenste rijstroken zijn.De plek waar de start/finish van Circuit Nivelles-Baulers was in 2014

Bocht 1

De eerste bocht op het vervallen Circuit Nivelles-Baulers in 1998De eerste bocht in 1998. Toen nog een knik met een zeer kleine straal.Op dit parkeerterrein lag bocht 1Bovenstaande foto is 17 jaar na de vorige foto gemaakt op vrijwel dezelfde plek. Bocht 1 lag op dit parkeerterrein. De weg op de achtergrond is de voor het verkeer afgeronde versie van bocht 1 die verder naar binnen ligt, op de plek waar in 1998 nog bomen stonden.

Het mooiste deel van Circuit Nivelles-Baulers

Circuit Nivelles-Baulers - Big Loop 1998Het mooiste deel van Circuit Nivelles-Baulers was de dubbele rechter bocht genaamd Big Loop. Hierboven zie je de tweede in 1998.Circuit Nivelles-Baulers - Big Loop 2003De Big Loop in 2003, toen de nieuwe weg werd aangelegd.Circuit Nivelles-Baulers - Big Loop 2004De Big Loop anno nu, de weg heeft hier nog steeds dezelfde vorm als Circuit Nivelles-Baulers ooit had. Een schrale troost…

Bocht 4

Het vervallen circuit van Nivelles-Baulers in 1998 - Bocht 4Boven het aankomen bij Bocht 4, in 1998.
Nivelles-Baulers bocht 4 in 2013Deze foto is op dezelfde plek gemaakt als de vorige foto, vlak voor Bocht 4. Alleen deze is gemaakt in 2013, toen men er druk aan het bouwen was…
Nivelles-Baulers bBocht 4 in 2015En zo ziet het er vandaag de dag uit.
Nivelles-Baulers bocht 4 in 2013Een stukje verderop kon je in 2013 aan de opening tussen de bomen nog herkennen waar bocht 4 liep…Nivelles-Baulers bocht 4 in 2015Een paar jaar later was dat al moeilijker!

De backstraight

De backstraight van het vervallen Circuit Nivelles-Baulers in 2014De backstraight in 2014, toen nog een ongerepte circuitruïne…

Circuit Nivelles-Baulers 2017 - Werkzaamheden aan de backstrightBovenstaande foto werd in 2017 gemaakt, op dezelfde plek als de vorige. Zoals je ziet is men er druk aan het werk ook dit stukje Circuit Nivelles-Baulers om te bouwen tot Nivelles-Business Park.

De laatste resten van Circuit Nivelles-Baulers

Zicht op bocht 8 op het vervallen Circuit Nivelles-Baulers in 1998Boven en onderstaande foto´s zijn op dezelfde plaats gemaakt, namelijk tussen bocht 8 en 9 en kijkend tegen de rijrichting in. De bovenste foto is uit 1998. Hierop is de wedstrijdtoren op de achtergrond te zien. Onderstaande foto is in 2014 gemaakt. Ook al zouden de bomen het zicht niet belemmeren was de wedstrijdtoren niet meer te zien. Deze is in 1999 gesloopt.

Zicht op bocht 8 op het vervallen Circuit Nivelles-Baulers in 2017Het vervallen circuit van Nivelles-Baulers in 1998 - Recht stuk Start/FinishWaar Emerson Fittipaldi in 1972 en 1974 als overwinnaar op het zwart/wit geblokt af ging reed ik in 1998 nog met mijn VW Scirocco (boven). Nu ligt op deze plaats een minirotonde (onder)!Het laatste stukje raceasfalt van Circuit Nivelles-Baulers in 2013Het laatste stukje race asfalt van Nivelles. Hoe lang nog?


Bovenstaande video’s laten zien hoe Circuit Nivelles-Baulers in de loop der jaren veranderde in een bedrijventerrein.

De pits

Pits en rechte stuk van het vervallen Circuit Nivelles-Baulers in 1998Boven de pits en Start/Finish in 1998. Onder dezelfde plek in 2015.De plek waar de pits was van Circuit Nivelles-Baulers in 2015De Wedstrijdtoren van het vervallen circuit van Nivelles-Baulers in 1998De achterkant van de pits in 1998. Onder de wedstrijdtoren was een doorgang naar de pitsstraat.Circuit Nivelles-Baulers - De plek van de wedstrijdtoren in 2013De plek van de doorgang in 2013…
Circuit Nivelles-Baulers 2017 - De plek van de wedstrijdtorenEn zo ziet dezelfde plek er vandaag de dag uit!

De tunnel

Tunnel naar paddock Circuit Nivelles-Baulers 1998Boven de tunnel die leidde naar pits en rennerskwartier in 1998. Onder de plek van de tunnel in 2014. Het weggetje is er nog steeds maar leidt nu naar een garage!
Verdwenen tunnel Circuit Nivelles-Baulers 2014

Luchtfoto voormalig racecircuit Nivelles-BaulersBovenstaande luchtfoto toont de situatie van enkele jaren geleden. Alleen de snelle S-bocht en de haarspeldbocht zijn er nog, waarvan deze laatste bedekt ligt onder een lading aarde. Tot vlak voor de S-bocht is men nu bezig nieuwe bedrijven te bouwen. Op die plek zal een nieuwe verbinding komen naar de minirotonde ter hoogte van de oude pitsingang.


De meest actuele video van Nivelles laat zien hoe het er anno 2022 uitziet…

Lees ook het hoofdartikel, voor de complete geschiedenis van dit verloren racecircuit >>

© Tekst & foto’s: Herman Liesemeijer
Luchtfoto: Vincent Mahieu Bron: www.pixelsbw.com

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast