Change language: English

Het importeren van een auto uit het buitenland kan een aantrekkelijke optie zijn, vooral als je op zoek bent naar een specifiek model of als de prijzen gunstiger zijn in het buitenland. Echter, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je besluit om een auto naar Nederland te importeren. Van de BPM aangifte auto tot het regelen van de juiste papieren, in dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het importeren van een auto.

Regelgeving en papierwerk

Voordat je een auto kunt importeren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regelgeving en het papierwerk dat erbij komt kijken. Zo moet je bijvoorbeeld zorgen dat je beschikt over het originele kentekenbewijs, een geldig identiteitsbewijs en een geldige APK-keuring. Daarnaast moet je ook rekening houden met de BPM aangifte auto, oftewel de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Deze belasting moet betaald worden wanneer je een auto importeert en is afhankelijk van verschillende factoren zoals de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van de auto.

Transport en douane

Eenmaal alle papieren in orde zijn, moet je ook nadenken over het transport van de auto naar Nederland. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door de auto zelf te rijden of door gebruik te maken van een transportbedrijf. Houd er rekening mee dat je bij het passeren van de grens te maken krijgt met de douane. Zorg dus dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt, zoals het kentekenbewijs en de BPM aangifte auto.

Keuring en registratie

Na aankomst in Nederland moet de geïmporteerde auto worden gekeurd door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Tijdens deze keuring wordt gecontroleerd of de auto voldoet aan de Nederlandse veiligheids- en milieueisen. Als de keuring succesvol is, ontvang je een Nederlands kenteken en kan de auto geregistreerd worden bij de RDW. Hierbij moet je ook de BPM aangifte auto indienen en de verschuldigde belasting betalen.

Verzekering en wegenbelasting

Na registratie van de auto moet je ook een autoverzekering afsluiten en wegenbelasting betalen. Zorg dat je een verzekering afsluit die aansluit bij de eisen van de RDW en dat je de wegenbelasting op tijd betaalt. Houd er rekening mee dat de tarieven voor wegenbelasting kunnen verschillen per provincie en dat deze afhankelijk zijn van factoren zoals het gewicht en de brandstofsoort van de auto. Kortom, het importeren van een auto uit het buitenland kan een complex proces zijn, maar met de juiste voorbereiding en kennis van zaken is het zeker mogelijk.

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast