Change language: English

In Nederland is het, net als in veel andere landen, verplicht om je auto te verzekeren. Tenminste, als je ermee op de openbare weg wilt rijden. Bij het afsluiten van een polis voor je auto komt wel het een en ander kijken. Ben je hier niet helemaal in thuis, dan is dit artikel voor jou. In deze blog leggen we je namelijk uit waar je op moet letten bij het afsluiten van een verzekering voor je auto. Lees dus snel verder!

Kies de juiste dekking

Het eerste wat je gevraagd wordt bij het afsluiten van een verzekering voor je auto, is welke dekking je wilt kiezen. Je hebt bij een autoverzekering de keuze uit drie verschillende basisverzekeringen. Hieronder lichten we de drie opties kort toe.

  • WA: dit is de eenvoudigste dekking. Hiermee ben je eigenlijk alleen beschermd voor schade die je aan anderen of spullen van anderen aanricht met je auto. Je bent verplicht om minimaal deze dekking te kiezen. Meestal kies je hiervoor als je auto ouder dan 10 jaar is.
  • WA + beperkt casco: met deze dekking ben je ook verzekerd voor bepaalde schade aan je eigen auto. Denk aan schade door diefstal, brand of een storm. Deze dekking is het meest gekozen voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud.
  • WA + volledig casco: dit is de meest uitgebreide dekking die je kunt kiezen. Hiermee kun je ook een vergoeding ontvangen voor schade aan je eigen auto die is ontstaan in een botsing waarvoor jij verantwoordelijk was. Deze dekking wordt eigenlijk alleen voor nieuwe auto’s (jonger dan 6 jaar) gekozen.

Aanvullende dekkingen kiezen

Nadat je je basisdekking hebt gekozen voor de verzekering voor auto, is het tijd om je polis te personaliseren met aanvullende dekkingen. Een dekking die bijvoorbeeld vaak gekozen wordt, is de no-claim garantie. Met die garantie kun je een keer per jaar een schadeclaim indienen, zonder dat dit ten koste gaat van je schadevrije jaren. Dat kan je geld schelen!

Pakketkorting ontvangen

Over geld besparen gesproken: je kunt geld besparen op je premie door naast de autoverzekering ook andere verzekeringen af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. Je ontvangt dan een zogenaamde pakketkorting. Breng je naast je autoverzekering bijvoorbeeld ook je inboedel onder bij dezelfde verzekeraar, dan krijg je een korting op de totale premie die je betaalt. Hoe meer verzekeringen je bij dezelfde verzekeraar onderbrengt, hoe hoger de korting. Soms kan de korting oplopen tot wel meer dan 10%!

Wat is jouw mening over dit circuit?

Abonneer op ons YouTube-Kanaal: youtube.com/circuitsofthepast