Wij gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren, advertenties weer te geven en om functies voor social media te bieden. U kunt deze cookies weigeren of uitzetten via uw browser, maar dit kan het functioneren van de website negatief beïnvloeden.


Circuits of the past

Herinneringen aan de racecircuits van weleer!

Het stratencircuit van Pedralbes

Deze pagina vertelt de geschiedenis van het razendsnelle stratencircuit dat door de wijk Pedralbes in Barcelona liep. Op deze typische racebaan passeerden de rijders bijzondere architectuur terwijl ze op hoge snelheid over de lange rechte stukken raasden...

Het ontstaan van het stratencircuit van Pedralbes

In 1946 werd de Penya Rhin Grand Prix, die tot dan toe op Villafranca en Montjuich werd verreden, georganiseerd op een nieuw stratencircuit in Pedralbes, dat evenals Montjuich een wijk van de Spaanse stad Barcelona is. Deze Grand Prix (in 1947 werd deze niet verreden) zou in 1948 terugkeren naar Pedralbes.

Pedralbes Circuit

De layout van Pedralbes

Het stratencircuit van Pedralbes werd gevormd door de 4,465 km lange driehoek bestaande uit de Avenida del Generalisimo Franco (Nu Avinguda Diagonal) waar start/finish was gelegen, de Carretera de Cornella a Focas de Tordera (Nu Avinguda d’Esplugues) en de Avenida de la Victoria (Nu Avinguda de Pedralbes).

Het parcours bestond uit drie lange rechte stukken en een deel met enkele snelle knikken, dit was eigenlijk het enige uitdagende deel want alle overige bochten waren straathoeken die de verschillende wegen met elkaar verbonden. Ondanks dat de lay out voor de rijders weinig uitdagend was, was het razendsnelle circuit zowel bij rijders als publiek erg geliefd.

Pedralbes Circuit
Klik op het kaartje voor een verslag van een ronde.

De Grand Prix van Spanje op Pedralbes

In 1950 werd onder de naam Penya Rhin Grand Prix een race voor Formule 1 auto’s gehouden welke nog niet meetelde voor het kampioenschap. Voor deze gelegenheid werd het parcours uitgebreid met de Passeig de Manuel Girona en de Carrer de Numància.

De lengte van het circuit kwam hierdoor op 6,316 km waarbij het rechte stuk van start/finish werd verlengd van 1,3 naar 2 kilometer en de start/finish lijn op het nieuwe gedeelte kwam te liggen. Tijdens deze Grand Prix werden op het lange rechte stuk snelheden van 280 km per uur gehaald waardoor Pedralbes het snelste stadscircuit van zijn tijd werd.

Pedralbes Circuit

In 1951 werd op Pedralbes de allereerste officiële Grand Prix van Spanje, meetellend voor het Formule 1 kampioenschap, verreden. In 1952 en 1953 was er geen Spaanse Grand Prix maar in 1954 deed het Formule 1 circus Pedralbes weer aan.

de magie van verweerd asfalt ebook

button ja ik wil dit e book

 

Circuits of the past Merchandise

Voor deze gelegenheid werd nog een kleine wijziging aan het parcours aangebracht waardoor de lengte op 6,333 km kwam. Het zou de laatste Grand Prix op Pedralbes worden…

Pedralbes Circuit

Het einde van het stratencircuit van Pedralbes

Nadat in 1955 tijdens de 24 uur van Le Mans een zwaar ongeluk aan meer dan 80 toeschouwers het leven had gekost werden wereldwijd races afgelast waaronder de Grand Prix van Spanje.

Bovendien werden als gevolg van dit ongeluk de veiligheidseisen aan de circuits verscherpt. Dit betekende het einde van het supersnelle stratencircuit van Pedralbes dat sindsdien niet meer gebruikt is.

Pedralbes Circuit

Het circuit van Pedralbes vandaag de dag

Vandaag de dag is het nog steeds mogelijk het parcours af te leggen doch er is het één en ander veranderd. Zo ligt er nu op het midden van de 50 meter brede Avinguda Diagonal een trambaan, en begint op de plaats waar de eerste bocht lag tegenwoordig een snelweg.

Pedralbes Circuit

De Avinguda d’Esplugues is nu een gedeeltelijk ondertunnelde stadssnelweg geworden. Het deel met de snelle knikken is nog redelijk in tact, alleen ligt in de eerste knik nu een minirotonde.

Pedralbes Circuit
Het gedeelte met de snelle knikken begint tegenwoordig met een minirotonde.

Pedralbes Circuit
De trambaan in de Avinguda Diagonal.

© Tekst & foto's: Herman Liesemeijer

 Protected by Copyscape Duplicate Content Check

© 2003 - 2019 Alle rechten voorbehouden - Niets van deze site mag zondermeer worden gekopieerd en gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerder en eventuele andere bezitters van de copyrights. Schending van onze rechten zal met alle juridische middelen worden bestreden.