Wij gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren, advertenties weer te geven en om functies voor social media te bieden. U kunt deze cookies weigeren of uitzetten via uw browser, maar dit kan het functioneren van de website negatief beïnvloeden.


Circuits of the past

Herinneringen aan de racecircuits van weleer!

Panoramabocht

Panoramabocht Circuit Zandvoort

Het ontstaan van de Panoramabocht

De Panoramabocht was de chicane op het oude gedeelte van Circuit Zandvoort die eind 1972 werd aangelegd in het kader van de grote renovatie voor de Formule 1 Grand Prix van Nederland van 1973. Het was een van de vele veiligheidseisen die werden gesteld aan het doorgaan van de Grand Prix.

De Panoramabocht verving de bij veel rijders zeer geliefde razendsnelle bochtencombinatie "Bos In", die door Rob Slotemaker werd gekwalificeerd als "the difference between de boy and the man". Vanwege de hoge bochtsnelheid werd deze echter te gevaarlijk bevonden en moest een chicane de snelheid op dit gedeelte omlaag brengen.

Bos In circuit Zandvoort
Het Bos In in 1958 toen er nog een echt bos was.

Bos In circuit Zandvoort
Het Bos In in 1972, het laatste jaar van zijn bestaan. Het bos was toen al lang gekapt.

Aanleg Panoramabocht circuit Zandvoort 1972
Hier wordt het Bos In omgebouwd tot Panoramabocht.

Panoramabocht Circuit Zandvoort 1974
Hier Rob Slotemaker dwars door de Panoramabocht in 1974.

Panoramabocht circuit Zandvoort
Zoals nu de Audi S een geliefd punt is bij het publiek vanwege de spectaculaire uitremacties, die vaak mis gaan, was dat destijds de Panoramabocht.

Het einde van de Panoramabocht

Ex Panoramabocht circuit Zandvoort 1998

Nadat in juli 1989 het interim-circuit in gebruik was genomen werd op de plaats van de Panoramabocht en het Bos Uit een bungalowpark gebouwd. Bovenstaande foto uit 1998 laat zien hoe de baan toen vlak voor de Panoramabocht, de kerbstones lagen er nog, ophield.

De doorlopende asfaltweg is een later aangelegde aansluiting omdat dit deel destijds als woonwagenkamp werd gebruikt. Eind 2003 zijn de laatste stukken van het oude gedeelte opgeruimd. Inmiddels is alles nu volgebouwd!

Plek Panoramabocht Circuit Zandvoort
Hier was ooit de Panoramabocht...

© Tekst: Herman Liesemeijer
Foto's: Rob Petersen (voor 1989) en Herman Liesemeijer (vanaf 1989)

 Protected by Copyscape Duplicate Content Check

© 2003 - 2019 Alle rechten voorbehouden - Niets van deze site mag zondermeer worden gekopieerd en gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerder en eventuele andere bezitters van de copyrights. Schending van onze rechten zal met alle juridische middelen worden bestreden.