Wij gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren, advertenties weer te geven en om functies voor social media te bieden. U kunt deze cookies weigeren of uitzetten via uw browser, maar dit kan het functioneren van de website negatief beïnvloeden.


Circuits of the past

Herinneringen aan de racecircuits van weleer!

Marlborobocht

Het ontstaan van de Marlborobocht

De Marlborobocht was de chicane die vanaf 1980 de snelheid op het destijds omstreden snelle gedeelte achter op het circuit van Zandvoort moest terug brengen. Oorspronkelijk lag op deze plaats een snelle combinatie van een linker en een rechter knik, het Hondenvlak. De chicane werd tussen de beide knikken aangebracht, hierbij werden de knikken ook wat flauwer gemaakt.

Bovenstaande foto is in 1978 gemaakt bij Tunnel Oost (voorgrond) en toont het "omstreden snelle gedeelte" achter in het circuit. De bocht op de achtergrond is de tweede knik van het Hondenvlak.

De tijdelijke chicane voor de Grand Prix van 1979

Voor de Grand Prix van 1979 was als voorloper op de Marlborobocht een tijdelijke chicane aangelegd. Dit kwam omdat voor de race geen bouwvergunning meer kon worden afgegeven. Bij de gratie mocht er een tijdelijke chicane worden aangelegd die na de Grand Prix weer moest worden afgebroken! Vanwege het geïmproviseerde karakter van de bocht pakte hij ook nog eens te snel uit waardoor hij nauwelijks effect sorteerde.


Aanleg van de tijdelijke chicane.


De Marlborobocht in de jaren 90 toen deze er verlaten bij lag.


De laatste dagen van de Marlborobocht. Deze foto is eind 1998 genomen tijdens de werkzaamheden aan het nieuwe circuit.

De nieuwe Marlborobocht

Met de opening van het interim-circuit in 1989 werd het gedeelte met de Marlborobocht niet meer gebruikt.

Toen in 1999 de verlenging van het circuit naar 4,2 km was voltooid werd de bocht die naar het nieuwe gedeelte leidde, en even voor de oude Marlborobocht lag, ook Marlborobocht genoemd. Toen in 2005 de tabaksreclame verboden werd, werd deze bocht omgedoopt tot Masterbocht (verwijzend naar de Marlboro Masters).


De geluidswal op de achtergrond ligt op de plaats van de oude Marlborobocht. Waar de baan nu rechtsaf buigt begint het nieuwe gedeelte.


De Mastersbocht gezien vanaf de geluidswal op de plaats waar de oude Marlborobocht lag.


Het ooit zo omstreden snelle gedeelte is nu een golfbaan. Let op het huisje met het rode dak achter de bomen, datzelfde huisje is ook te zien op de foto van de Marlborobocht in de jaren 90! Ook de flats op de achtergrond zie je op de oude foto's terug.

© Tekst: Herman Liesemeijer Foto's Herman Liesemeijer, Rob Petersen (foto tijdelijke chicane) en Rob Soethoudt (foto 1978)

 Protected by Copyscape Duplicate Content Check

© 2003 - 2019 Alle rechten voorbehouden - Niets van deze site mag zondermeer worden gekopieerd en gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerder en eventuele andere bezitters van de copyrights. Schending van onze rechten zal met alle juridische middelen worden bestreden.